Na pobudo matere Prof. Alje in mojih dragih FB prijateljev sem dokumentirala pripravo današnjega kosilca, ki sem si ga sredi tedna lahko skuhala kar doma (hvala). Pravzaprav sem ‘čistila hladilnik’, kradla ideje po netu in čarala. Uporabila sem posodo, ki mi jo je podarila gostja hišoogrevalnega žura. Takole je šlo:

Pristavimo vodo za riž, da bo ta kuhan, ko bo omaka nared.

Sesekljano čebulo in česen damo v glineno posodo, začinimo po okusu. Jaz sem dala malo čilija, baje je dobro z origanom in janežem. Pokrijemo in postavimo v pečico (180°C). Ne, res ni olja.

Ko čebula v pečici postekleni, ji dodamo paradižnik. Načeloma pelate, jaz pa sem nasekljala hipotetično svež paradižnik, ki je bil ‘tik pred rokom’. Posodo vrnemo v pečico. Narežemo šparglje.

Ko mešanica čebule in paradižnika zavre, dodamo šparglje. Na tej točki ne bi škodile narezane črne olive, ampak jih ni bilo v hladilniku (priznam, zadnjih nekaj sem – ups – vrgla stran, ampak so bile res že bivše). Malo premešamo in posolimo – itak, da z grobo soljo iz piranskih solin – nato spet pokrijemo in vrnemo v pečico. Aha, dodala sem malenkost belega vina.

Šparglje postrežemo na rižu. Preprosto kot razširjena fižolova jed!

Dober tek!