Čolnarčkova pot je projekt Združenja staršev in otrok SEZAM, nevladne organizacije, ki skrbi za različne želje in potrebe staršev in otrok. Poleg varstva, inštrukcij ter pomoči družinam s telesno in duševno prizadetimi otroki pa je Sezam tudi inkubator, generator, spodbujevalec in promocijski center za vse nove ideje, pobude staršev, študentov in zunanjih sodelavcev, predvsem umetnikov in pedagogov.

Pod njegovim okriljem se izvaja turistični proizvod za otroke, imenovan Čolnarčkova pot. Čolnarčkovo pot, ki so jo zasnovale tri etnologinje in kulturne antropologinje, je bila podprta s strani Mestne občine Ljubljana ter Zavoda za turizem Ljubljana, sodeluje pa tudi v Banki turističnih priložnosti Slovenije.

Čolnarčkova pot je animacijski program za otroke na turistični ladjici, ki vozi po reki Ljubljanici in na inovativen način vključuje dediščino ljubljanskih čolnarjev v turistični proizvod. Otroke na plovbi po reki namesto klasičnega vodiča spremlja lik Čolnarja Matije. Med 45 minut trajajočo vožnjo čolnar Matija pripoveduje otrokom zgodbo iz ‘svojih starih čolnarskih časov’. Zgodba temelji na različnih legendah, mitih in drobcih iz življenja ljubljanskih čolnarjev ter reke Ljubljanice in se ujema z lokacijami, mimo katerih pluje ladjica z otroki. Pripoved je ponazorjena tudi s predmeti, ki so bili del čolnarskega življenja in se ves čas prilagaja zanimanju in koncentraciji otrok, ki so v pripoved tudi živo vključeni (interaktivnost). Ob pristanku dobijo otroci ilustrirano brošuro s križankami, pesmicami, kvizom in ugankami iz življenja ljubljanskih čolnarjev. Slikanica služi kot turistični spominek, hkrati pa predstavlja alternativo klasičnim učnim listom. V slikanici otroci lahko na zabaven način preverijo, kaj so si zapomnili iz plovbe po reki.

preberi več…

Zdaj pa k bistvu – Čolnarček je nominiran za nagrado Slovenske turistične organizacije Sejalec. Podporo izvirnemu projektu, ki razveseljuje otroke, medtem ko se pridno učijo o preteklosti in kulturni dediščini svojega okolja, lahko izkažete tako, da glasujete zanj.

Klikni in glasuj, s čolnarčkom zapluj!