Titova pisarna (Hiša cvetja, foto: dr. filomena)

Tisti dan, ki smo ga nekoč tako glasno proslavljali, moji le nekaj let mlajši sodržavljani, ki vihtenje zastavic pomnijo bolj z že malenkost obledelih televizijskih posnetkov kot iz časov, ko so morda še nosili čepicoinrutko, pa ob njegovi omembi le še skomignejo z rameni. Razen tistih, seveda, ki se starih časov sicer ne spomnijo, prepričani pa so, da so bili zlati in se jih po njim toži. Mnja, držijo se pač trafalmadorske modrosti, da se velja spričo neizbežnosti vnaprej določenega zaporedja dogodkov, na katere nihče ne more vplivati, osredotočiti na najlepše, ostale pa enostavno odmisliti.

Kaj smo že proslavljali? Tale praznik ni bil od muh! Drugo zasedanje Antifašističnega sveta narodne osvoboditve Jugoslavije je v Jajcu potekalo 29. novembra 1943. Italija je že kapitulirala, četniška vojska je bila uničena, prihajati je začela prva pomoč zaveznikov, veliki trije pa so se prav takrat v Teheranu odločali, da bodo partizansko vojsko priznali kot edino legitimno vojaško silo na jugoslovanskem ozemlju. Sprejeli so Avnojsko deklaracijo, ki je med drugim AVNOJ razglasila za vrhovni zakonodajni in izvršili organ Jugoslavije, vladi v izgnanstvu odvzeli pooblastila, odredila revizijo vseh dogovorov, ki jih je ta sklenila, ter končno določila, da se bo Jugoslavija gradila na načelu demokracije in federalizma kot državna skupnost enakopravnih narodov.

Stara modrost (pa tudi Pengovsky v svojem odprtem pismu Borutu Pahorju) pravi, da nam poznavanje zgodovine pomaga razumeti sedanjost in v njej delovati. Učite se, učite se in še enkrat učite se! And since all of you are bound to be fluent in English (thanks to Hollywood, no doubt), here’s some more stuff you may want to peruse.

Aha, ne smemo pozabiti, da je bil Josip Broz (za prijatelje tovariše Tito) takrat imenovan za maršala. Slovenski spletni viri navajajo, da je naziv predlagal Moša Pijade (ki je, mimogrede, tri tedne pred tem sodeloval pri ustanovitvi tiskovne agencije Tanjug in ji dal ime), srbski pa, da je bil pobudnik ideje Josip Vidmar.


Nekaj spominkov v Hiši cvetja. Če nimaš bralne lupe, klikni za povečavo.
(foto dr. filomena)