Živčki, živčki, živčki (foto: dr. fil, New York)

Zadnje čase v avtomobilu najraje poslušam radio France Culture. V studiu se pogovarjajo o najrazličnejših temah, avtorji predstavljajo svoja dela, potekajo obsežni intervjuji. Zelo drugačen in zelo zanimiv program, čeprav priznam, da včasih zapaše preklopiti na postajo z glasbo. Dokler tam ne spregovorijo.

No in tako sem v preteklih tednih poslušala razglabljanja o vsem mogočem in se marsikaj naučila. O razvoju ponapoleonske Evrope, o izlivu nafte v Mehiškem zalivu, o šolskem sistemu, o politiki predsednika Obame, včeraj zjutraj pa nekaj malega o psihologiji/sociologiji nogometne mrzlice.

Poslušala sem o “futmaniji” in o “futfobiji”. Pa o tem, da je denar pokvaril svetost igre. Nekoč je bilo drugače, fantje so igrali s srcem. Nastopali so kot ekipa, srce jim je bilo isti ritem. Zdaj igrajo za denar. Nič drugega jih ne zanima in gledalci to občutijo. Nekoč so navijači dihali s svojimi ljubljenci, živo občutili njihovo razpoloženje in ob koncu tekme doživljali katarzo. Ob spremenjenih razmerah ta katarza ni več mogoča. Pravi radio France Culture.

Oddaja me je spomnila, da sem marca pozabila sestaviti zapis po navodilih egiptovskega taksista v New Yorku. Beseda je dala besedo in od vprašanja “od kod pa sta” smo kaj hitro prešli na nogomet. Gospodu alžirska reprezentanca ni preveč pri srcu, kar je razumljivo glede na to, da je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo izločila Egipt. Razgreta čustva so povzročila nasilna obračunavanja med navijači obeh ekip v štirih državah.

Vrli taksist se je med vožnjo obrnil nazaj in z vso resnostjo dejal:

“Zagotovo imata kakšen blog. Ko prideta domov, napišita, da bodo vsi vedeli. Alžirce poraziš tako, da jim požreš živce. Vaši fantje naj jim ne dajo miru. Ko se jih poloti nervoza, se ne znajo več umiriti in je konec zanje. To je vaša pot do zmage. Ostanite trdni in jih psihično izčrpajte. Ves Egipt bo navijal za vas!”

Sicer ne vem, kako nasprotni ekipi požreš živce, ampak izpolnjujem obljubo in, zdaj tudi kot vestna članica fejsbukline skupine Nogomet za punce, objavljam taksistov nasvet. Prav tako ne vem, koliko denarja “pravi slovenski žrebci” (nzp press) dobijo za svoje reprezentančne nastope, se mi pa dozdeva, da znesek ni tolikšen, da bi preprečeval katarzo navijačev ob njihovem uspehu.

Naprej!