Zaradi odvzema samostojnosti ministrstvu za kulturo ne bo konec sveta. Ukinitev ministrstva, ki je v resnici njegova združitev z drugimi resorji, ne pomeni ukinitve kulture.

Se pa človek vpraša, zakaj je takšna združitev potrebna. Z eno ministrsko plačo manj se stanje proračuna ne bo bistveno popravilo. Za vse ostale morebitne prihranke s krčenjem sredstev bo potrebna sprememba zakonodaje, ki bi bila mogoča tudi brez ukinitve posebnega ministrstva. Enako velja za hvalevredne ideje o povečanju učinkovitosti birokratskega aparata.

Zakaj, torej? Zato, da bomo gospo Ljudmilo Novak lahko naslavljali z ministrico, število ministrov v vladi pa bo ostalo dovolj majhno, da bo ljudstvu všečno in za prvega ministra lažje obvladljivo?

Kultura je za Slovence izjemnega pomena. Prav kultura nas je ohranjala kot narod in nas dovolj uspešno branila pred po(vstavi-poljuben-sosedski-narod)čevanjem, ki je bilo včasih tako intenzivno, da si danes težko predstavljamo.

Ukinitev ministrstva torej ne pomeni ukinitve kulture. Mogoče jo bo celo spodbudila.

Da pa pričakujete, da bodo kulturniki tiho, mirno požrli spremembo, ki jo doživljajo zelo osebno, se sprijaznili s stanjem in čakali, kako se bo vse skupaj izteklo, ni nič drugega kot butasto.

Ok, nek razgretež je svojega najverjetnejšega naslednjega ministra zmerjal s smradom (resno, to je največ, kar je zmogel? pa ne ščuvam, naj ga ozmerja še bolj). S svojim izpadom je dal težko pričakovano rešilno bilko vsem, ki jim smrdi negodovanje kulturnikov. In oh, kako so se obesili nanjo. Samo za okus: neka tviterašica pomladne sorte ga je primerjala z Majerjevim pisanjem na spletni strani SDS.

Vsaka akcija ima reakcijo.

Najverjetnejši prihodnji minister je incident prenesel precej kulturno. Tudi ostalim priporočam, naj spustijo tisto smrdečo bilko in začnejo razmišljati. Ker gre za kulturo, bi bilo lepo, če bi zraven tudi čustvovali.

Kulturniki so ukinitev ministrstva, ki sama po sebi ne prinaša finančnih koristi za državo, razumeli kot zmanjšanje simbolnega pomena kulture v Sloveniji. Imajo prav. To so razmišljujoči ljudje z glasom in pisali, ki jih znajo uporabljati.

Vzemite jim samostojno ministrstvo, ampak v odgovor ne pričakujte tišine.