luksemburška ovca pod kirchbergom
luksemburška ovca (foto: dr. filomena)

Moja obsesija z ovcami bodisi izvira iz nezavednega ali pa se je tja pred kratkim preselila. Tale ovnica namreč po novem sanja o čredah ovčic človeške sorte in o njihovih bolj ali manj uspešnih pastirjih.

V nasprotju z mnogimi znanci sem prepričana, da se velika večina ljudi v politiko poda z najboljšimi nameni ne glede na to ali to storijo kot mladi junci ali kot izkušeni mački s kakšnega drugega področja. Res je tudi, da verjamem, da s(m)o ljudje načeloma dobri in da je pokvarjenih sociopatov, ki jim ni prav nič mar za soljudi, bore malo. Prvi skok v vode dejavnega političnega življenja je torej po moji predpostavki poln dobrih namenov.

Ustvarjal/a (v nadaljnjem besedilu uporabljam moški spol, velja pa tudi za v politiki manj zastopanega) bom novo politiko. Drugačno kot pokvarjenci, ki so jo krojili do zdaj. Ne bom prodal svojih načel. Ne bom sklepal gnilih kompromisov. V zgodovino naroda se bom zapisal kot svež veter, ki je v birokratske strukture pognal svež veter, počistil z nesnago in nepotizmom. Pomagal bom mladini do ustrezne izobrazbe, starejšim zagotovil človeka vredne pokojnine, vsem omogočil dostop do primerne zdravstvene oskrbe. Itd.

Z varne razdalje se zdi, da je prevzem oblasti precej stresna reč. Tudi, če vzpon na vrh uspe najtrdnejšemu in najbolj izkušenemu, ki je hkrati dovolj zrel, da se zaveda, da zmaga ne pripada njemu ampak skupini ljudi, ki si je zanjo prizadevala s skupnimi močmi, celotna posadka pa ne izgubi stika z dejstvom, da na svojem položaju zgolj začasno opravlja naloge, ki ji ga je zaupalo volilno telo, so skušnjave hude.

Boj se prijateljev.

Izstavijo se računi, z vseh strani letijo s sladko lepljivo bunkico ali pa strupenim kavljem opremljene puščice želja in zahtev. Zdaj bomo videli, kdo je resnično trden in ob zavedanju, da so kompromisi nujno zlo zrelega odnosa v katerem koli delu človeške družbe, začenši z vsakim posameznim parom, bomo lahko ocenjevali, koliko bo kdo pripravljen popustiti pri katerem izmed svojih načel in kje bo postavil mejo.

Vrh je osamljen in zelo izpostavljen kraj. Spremlja vas nekaj milijonov oči. Srečno!

Še vedno optimistična,
dr. Filomena… težko vodljiva ovnica

hram svetega save v beogradu
hram svetega Save v Beogradu (foto: dr. filomena)

njegošev spomenik v cetinju
Njegošev spomenik v Cetinju (foto: dr. filomena)